Koberec může být i zajímavým doplňkem

Už jste někdy zažili ten pocit, kdy si říkáte: „Už by to chtělo změnu!“ Ale nechcete svůj byt nijak přestavovat ani nic přemisťovat. Snad by to chtělo jen nějakou malou změnu? Abychom se tu cítili lépe? Nic velkého, nic náročného… tak zkuste kusové koberce!

Proč zrovna kusový koberec?

Pokládat nově hned celý koberec zabere spoustu času a námahy, proto je lepší a praktičtější zvolit kusové koberce. V místnosti jich můžete mít, kolik chcete, a přitom každý z nich jinak barevný. Jsou přenosné, dají se prát, jsou vkusné a většinou ani tolik nestojí. V bytě či domě působí jako stylová dekorace, která může ladit s různými kusy nábytku a mít tak moderní pokoj. Když se vám tvar koberce přestane zamlouvat nebo se třeba zničí, jednoduše ho vyměníte. Bez přenášení nábytku, bez zbytečných problémů s vyměřováním prostoru.

Jaké koberce vybrat?

Velmi důležitá je velikost. Pokud chcete dát koberec třeba pod stůl, je vhodné počítat i se židlemi a jejich budoucí manipulací. Co je horší než ohnuté kobercové rohy, o které se zakopává?

Další otázkou je tvar. Pokud máte rohy nábytku spíše zakulacené a oblé, více se hodí koberec kruhového tvaru. A pokud vašemu bydlení imponují ‚pravé úhly‘, kupte si radši čtvercový nebo obdélníkový tvar koberce.

Další nedílnou součástí výběru je barva koberců, a ta už záleží na zařízení vašeho bytu. Když chcete své bydlení něčím zvýraznit, obohatit, vyberte si zářivější barvy. A když spíše zútulnit, zkuste pastelové nebo krémové odstíny.

Pozor také na koberce, které umístíte na hladký povrch! Mohli byste na něm snadno uklouznout. Řešením jsou protiskluzové podložky, které se postarají o to, aby se koberec neposouval ze strany na stranu, nebo vám dokonce neujel.

Na jaké materiály se zaměřit?

Důležitou složkou výběru koberců je také jejich materiál. Nevíte si rady? Tak se na to podíváme:

  • nylon – používá se spíše u velkých koberců, je téměř nezničitelným materiálem
  • teflon – skoro se nešpiní, nemusíte ho tak často čistit
  • polypropylen – dobře saje vlhkost
  • vlna – pružným a vkusným materiálem, ale pozor na cenu!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *