8 bodů pro správnou a praktickou kuchyň

Kuchyně bývá hlavní místností v domě či bytě, kde se většinou schází celá rodina a tráví zde tak společný čas. Takto to bývá, pokud je kuchyně propojená s obývacím pokojem. Tento článek je zaměřený na skupinu lidí, kteří se právě chystají rekonstruovat či pořizovat si novou kuchyňskou linku. Dočtete se zde tedy základní kroky, kterých je dobré se držet.

V následujících dvou letech čeká výměna linky až třetinu domácností. Linky totiž v těchto domácnostech jsou starší než deset let. Polovina domácností vaří alespoň jednou denně, proto jsou kuchyně opotřebované. Tato informace je podložena průzkumem společnosti Technistone.

1. Kuchyně jako první

Při rekonstrukci bytu by měla být kuchyně vždy na prvním místě v plánování, vyhnete se tím následným komplikacím.

A proč? Pod kuchyňskou linkou se skrývá mnoho příprav – rozvod vody, elektroinstalace nebo vstup do komínu. Určitě jako první si nakreslete plánek, kde budou umístěny zásuvky a kde budete chtít dřez či pračku kvůli přívodům vody, ušetříte tím čas i peníze. Zamezíte tím špatnému umístění zásuvek a nebudete muset používat například prodlužovací kabel, který by vám mohl vést přes celou kuchyňskou linku. Kdybyste si nebyli jisti umístěním zásuvek, neváhejte se poradit s profesionály. Pomohou vám sestavit kuchyň podle vašich přání.

2. Strategická místa

Pokud plánujeme kuchyň, určitě se musíme maximálně snažit využít každý volný prostor. Musíme si rozvrhnout kuchyň tak, abychom z jednoho konce neběhali ke druhému a zpátky. To znamená, že pokud přijdeme z nákupu, tak potraviny rozdělujeme na ty, které mají být v chladu nebo v suchu. Začínáme čištěním a omýváním surovin, potom je vaříme či pečeme, následně připravujeme talíře s pokrmem, a nakonec musíme uklidit pracoviště. Toto pořadí musíme brát v úvahu při strategickém vymýšlení rozvržení kuchyně.

3. Zleva doprava

Správné rozložení kuchyně by mělo být zleva doprava, to znamená, že kuchyň by měla začínat chladničkou a spíží, potom by měl být odkládací pult a dřez, poté pracovní plocha a varná deska s troubou. Kuchyňská linka by měla končit místem, kam můžeme odkládat horké hrnce a nádobí.

4. Uchovávání

Úplně nalevo budou spotřebiče kvůli tomu, že tam skladujeme věci jako první, když přijdeme z nákupu. Těmito spotřebiči myslím ledničku, mrazák a spíž. Spíž by se měla pohybovat těchto rozměrech: šířka 30 až 60 cm, výška 155 až 238 cm. Chladničku musíme umístit minimálně 5-7 cm od zdi, aby se nepřehřívala, a prodloužíme tím její životnost.

5. Umývání

Vedle chladničky a spíže by měl být umístěn dřez. Pod dřez můžeme umístit čisticí prostředky a odpadkový koš. Vedle dřezu je vhodné dát myčku, pokud ji požadujete, ovšem v dnešní době už patří mezi standardní vybavení kuchyně. Je to dobrý pomocník do domácnosti, díky myčce ušetříte spoustu času, ale i snížíte spotřebu vody. Dnešním trendem je umístit myčku do výše pasu, určitě je to i pro vás praktické a usnadní to práci se špinavým nádobím.

6. Prostor pro přípravu

Nejdůležitější v kuchyně je prostor, který využíváme k přípravě jídla, v této zóně následně i jídlo upravujeme a servírujeme. Určitě si na tento prostor vyhraďte dostatečné místo. Minimální šířka tohoto prostoru by měla být metr až dva, abyste se cítili v kuchyni pohodlně a dobře se vám pracovalo.

7. Místo pro přípravu pokrmů

Do tohoto prostoru řadíme varnou desku, troubu a digestoř. Tato zóna může být níže než myčka. Na pravé straně od varné desky byste si měli nechat prostor na odkládání nádobí, například na odložení pokličky. Nad varnou desku umístěte digestoř. Digestoř umístěte zhruba 60-70 cm nad varnou desku. Trouba by měla být správně umístěna, tak jako myčka, do výše očí.

8. Tvar kuchyně do U nebo L

Posledním a nejdůležitějším rozhodnutím je tvar kuchyně. Nemůžete se rozhodnout jen tak, ale především záleží na velikosti místnosti. U starších bytů nebo domů se nacházejí spíše kuchyně do tvaru L. V novějších bytech a domech jsou převážně kuchyně do tvaru U. Nezáleží na tom, který tvar se hodí do vaší kuchyně, předchozí body platí stejně.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *