Proč je dnes tak složité najít pronájem bytu?

V dřívějších dobách žili v pronájmu především studenti či mladí lidé, kteří si teprve šetřili na vlastní bydlení, případně neměli jasno v tom, kde se chtějí usadit. Dnes se situace pomalu mění. Ne každý v životě dosáhne na koupi vlastní nemovitosti, ceny bytů i domů jsou astronomické, a tak spousta lidí zůstává v podnájmu. V Česku je tento styl života pořád vnímaný jako něco méněcenného, v zahraničí jde o standard.

Kdo koupil byt před pár lety, může si nyní mnout ruce. Prodej bytu v Praze mu v současnosti vynese pěknou částku. Za poslední dva, tři roky totiž ceny nemovitostí rapidně vystoupaly a podle odborníků jsou byty a domy v Praze či Brně kolikrát nadhodnoceny i o 25 %. Nedá se nic dělat, kdo chce bydlet ve vlastním, musí se zadlužit na desetiletí a částku obětovat. Lepší není ani situace s nájmy.

Levné pronájmy mizí rychlostí blesku

Také ceny nájmů jsou vyšponované dost vysoko. Ne že by levné byty vůbec nebyly, ale je o ně obrovský zájem. Nájemci si je střeží jako oko v hlavě, a když už je náhodou pouští, během pěti minut se ozve tolik zájemců, že pokud se ozvete za půl hodiny, jste bez šance.

Proto kdo hledá pronájem bytu v Praze, ten by si měl na webu s realitami zapnout hlídacího psa. Tuto funkci nabízí spousta inzertních portálů včetně reality.idnes. Hlídacímu psovi sdělíte, jaké nemovitosti vás zajímají (dispozice, cena, lokalita apod.) a on vám zašle upozornění na e-mail v případě, kdy bude přidána nová nemovitost splňující tato kritéria. Pak už je jen na vás, jak rychle zareagujete.

Má teď smysl byt kupovat?

Snížení cen je podle odborníků nepravděpodobné. Kdo chce bydlet ve vlastním a nemá možnost čekat dlouhou dobu, tomu nezbyde nic jiného než současné ceny akceptovat. Situace komplikuje i nutnost mít našetřený nějaký základ. Pokud však člověk několik set tisíc má (zpravidla je třeba 10 až 20 % ceny nemovitosti), výše splátky může být podobná jako výše nájmu. Rozdíl je pouze v tom, že rozhodnete-li se pro pronájem bytu, na konci placení nebudete mít žádný majetek. Na druhou stranu si zase nebudete muset dělat starosti s tím, co by se stalo, kdybyste přišli o práci či onemocněli a nebyli schopní splácet hypotéku. Každá varianta má své výhody i nevýhody.

Comments are closed.