Chcete mít krásnou zahradu? Dopřejte jí péči i v zimě!

Vlastníte dům se zahradou, kterou jste si upravili k obrazu svému, a jste na ni také náležitě hrdí? Rádi v létě trávíte volné chvíle na terase a kocháte se pohledem na krásné květinové záhonky, ovocné stromy i keře a opečovávaný zelený trávník? Vyhradili jste si část zahrady na pěstování zeleniny a máte radost z každé úrody? S nadšením si připravujete skvělé moučníky ze šťavnatého ovoce i pokrmy a víte, že zelenina z vlastní zahrady chutná mnohem lépe, než když ji nakoupíte v supermarketu? Pak zajisté oceníte rady, jak se o zahradu starat v zimě.

Věnovat zahradě dostatek času se vyplatí

Zahrada je ideálním prostředím pro odpočinek i nejrůznější aktivity. A téměř každý, kdo ji vlastní, na ní i rád pracuje. Nicméně řada lidí si na ni vyhrazuje čas pouze od chvíle jarního rozpuku do doby, kdy je shrabáno poslední opadané listí. Zahrada si však zaslouží pozornost i během zimních měsíců. Na zpevněných plochách byste měli pravidelně odklízet sníh. Pokud budete používat posyp, upřednostněte písek, štěrk nebo popel; posypová sůl má negativní vliv na kvalitu půdy a škodí rostlinám.

Zimní úroda může být překvapivě pestrá

Dokonce dokáže zásobovat vaši kuchyň některými plodinami i v období, kdy teploty klesly pod bod mrazu. Ty je nicméně nelepší přes zimu pěstovat v květináčích pod střechou, kde je nezavalí sněhová nadílka. Pokud tak učiníte, budete si moci na domácí růžičkové kapustě, špenátu, zimním salátu, pórku a petrželi pochutnávat po celý rok.

Chcete opravdu chutné ovoce? Můžete toho dosáhnout roubováním

Chcete-li získat rouby z vlastních dřevin, měli byste je odebrat v lednu, případně v únoru. V prvním měsíci roku se soustřeďte hlavně na třešně a višně. Odebrané části zakryjte listím a sněhem v blízkosti stromu. Až začnou na jaře teploty stoupat, zapíchejte je do země.

Nachystejte se na nadcházející sezónu

Během zimy se soustřeďte na přípravu rostlin na jarní výsadbu. Během února je ideální pustit se do výsevu některých druhů zeleniny a řízkování pelargoníí. Nezapomeňte také připravit skleníky a pohnojit půdu na záhonech.

Comments are closed.