Bezpečnostní zámky do dveří by měly být základním zabezpečením každého obydlí

Než začnete přemýšlet nad všemožným zajištěním svého bydlení, sáhněte po bezpečnostním zámku. Ten by měl být základem každého zajištění.

Zajistit svůj majetek proti krádeži by mělo být pro každého samozřejmostí. Ať již bydlíme v bytě, nebo v rodinném domě, je vždy základem bezpečnostní zámek. Ten by neměl chybět na žádných zvenčí přístupných dveřích. Rčení, že příležitost dělá zloděje, platí i v tomto případě. Obyčejné zámky, které lze otevřít primitivní planžetou, nebo jsou snadno překonatelné jinou metodou, doslova zvou zloděje. Tomu zabrání bezpečnostní zámky.

 

Tradičně se bezpečnostní zámky do dveří prodávají v bezpečnostních třídách 3 a 4. Důležité si je uvědomit, že pokud si volíte stupeň zajištění číslo 4, tedy například si pořizujete bezpečnostní dveře v třídě 4, musí i cylindrická vložka zámku odpovídat této bezpečnostní třídě, tedy musí být ve třídě 4 a více. V opačném případě celé zabezpečení klesá do té třídy, ve které se nachází nejméně bezpečný prvek systému.

Kvalitní bezpečnostní vložky zajišťují ochranu majetku i osob

Důležité je vždy zajistit vchodové dveře, ale u rodinných domů rovněž jiné vedlejší dveře, tedy například zadní vstup, garážová vrata apod. Právě na zabezpečení těchto vstupů se mnohdy zapomíná, šetří se na nich, a znalí zloději vědí, že je to pro ně příležitost snadnějšího vniknutí do objektu. U rodinných domů je vhodné volit zajištění v třídě 3 a 4. Do bytů pak alespoň 3. Nezapomínejte ani na sklepní prostory, či ty části, kde jsou uloženy kola a kočárky.

Vyznáte se v bezpečnostních třídách?

Třídy zabezpečení se označují jako RC 1 až RC 6.

RC 1 je třída poskytující základní ochranu. Je ochranou pouze před zloději se základními znalostmi překonání překážky. Objekt chrání před vykopnutím, vyražením ramenem, zdvihnutím a jinými nesofistikovanými metodami vniknutí.

Třída RC 2 chrání v případě, že má zloděj maximálně 3 minuty na překonání překážky, o což se však již pokouší pomocí jednoduchých nástrojů.

Standardně používanou třídou bezpečnosti je RC 3. U této třídy dokáže zámek odolávat až 5 minut. Pachatel se snaží překážku zdolat bez většího hluku a s použitím různých typů nářadí. Těmi jsou například kladívko či ruční mechanická vrtačka. Zloděj může mít též k dispozici šroubovák i páčidlo o délce až 710 mm.

U bezpečnostní třídy RC 4 používá zloděj speciální zámečnické kladivo, akumulátorovou vrtačku, sekeru, dláta, páčidlo a další. Hluk zloděj neřeší a na překonání překážky má až 10 min.

Nejvyšší třídy, RC 5 a RC 6 se běžně prakticky nepoužívají. Jde o speciální zabezpečení. Při vniknutí zloději neřeší hluk, na vniknutí mají více než 15 minut a využívají elektrické nářadí, včetně úhlové brusky.

TIP: Správné bezpečnostní vložky do dveří vám nabídnou v e-shopu Klicovecentrum.cz.

Comments are closed.