Dřevostavby, jejich výhody i nevýhody

V posledních letech se o nich mluví na každém rohu, koluje o nich také mnoho domněnek a polopravd. Spousta lidí navíc žije v domnění, že dřevostavba je roubenka či srub. Pojďme to trochu uvést na pravou míru.

Pojmem dřevostavba se dnes rozumí montovaný dům z dřevěných opláštěných desek. Tento dům rozhodně nemá tenké zdi, nesežere ho do roka červotoč a není extrémně hořlavý. Dřevostavby musí splňovat stejné přísné normy na požární odolnost jako zděné domy.

Jaké jsou hlavní výhody dřevostaveb?

Je jich dost, což vyplývá už z toho, jak se v posledních letech rozšířily.

Hlavní výhodou dřevostaveb na klíč je rychlost výstavby. Jelikož se dům sestaví z dřevěných desek, je proces mnohem jednodušší než tvořit zděnou stavbu. Nastěhovat se můžete za pár měsíců, protože už v průběhu vyřizování souhlasu je možné vyrábět dřevěné panely. Pak se jen přivezou na místo a sestaví. Stavět se navíc dá i v zimě.

Velkým lákadlem je nižší cena, dřevostavba opravdu vyjde většinou levněji. Stavební firmy často lákají i na energetickou úspornost. Je třeba říct, že dřevostavba sama o sobě není nijak speciálně nízkonákladová na provoz, vždy záleží na konkrétních použitých materiálech a postupech.

Tloušťka nosných stěn je oproti cihlovým domům menší, takže ušetříte prostor. Na rodinném domku může ušetřené místo dosáhnout pár metrů čtverečních, které využijete třeba na pracovnu či šatnu. Tenké stěny však neničí tepelně izolační vlastnosti. Nosné stěny se izolují minerální vatou s fasádním izolantem.

Nemalou výhodou je i ekologické hledisko. Využívá se dřevo, tedy přírodní a obnovitelný zdroj. Výroba konstrukce má menší dopady na životní prostředí a vám se jistě také bude hezky žít uprostřed přírody.

Jaké mají dřevostavby nevýhody?

To, co je výhodou, může být z určitých úhlů pohledu považováno i za nevýhodu.

Dřevo je přírodní materiál, a proto sesychá, kroutí se a při silném větru někdy vrže. Někteří lidé se obávají plísní, při správném zpracování a kvalitním provedení domu však riziko plísní není vyšší než u zděného domu.

Nevýhodou se zdá také horší zvuková izolace dřeva, vždy je třeba vypracovat kvalitní projekt a myslet na to.

Jak už jste tedy zřejmě pochopili, vlastnosti konkrétní dřevostavby se odvíjí z velké míry od kvality jejího provedení. Dřevostavba může být dobrou volbou, když si ji necháte postavit pečlivě.

Comments are closed.