Banky budou v odhadech cen nemovitostí stále opatrnější

Banky v posledních měsících zaznamenaly zvýšený zájem o hypotéky, a to i přesto, že mnozí z nás v důsledku koronavirové pandemie přišli o část svých příjmů, někdo zůstal dokonce bez příjmů zcela. Za loňský rok banky poskytly úvěry v rekordní výši, zároveň ale také začaly být opatrné. Proč?

Hypotéka v roce 2020

Úrokové sazby klesly u některých bank na úplné dno, některé se sazbami dostaly postupně i pod 1,5 procenta ročně. Lidé si také mohli u hypoték uzavřených do 31.12.2020 ze základu daně odečíst úroky až do výše 300 tisíc korun. To už je poměrně pěkná částka, obzvlášť, když u hypoték uzavřených od 1.1.2021 se částka o polovinu snížila. Kdo tak mohl investovat do vlastní nemovitosti, ten rozhodně neprohloupil.

Banky ale začaly být také obezřetné, příprava na možný pokles tržních cen nemovitostí, které jsou nadhodnocené podle České národní banky průměrně o 17 %, se stala nutností.

Už během první vlny koronavirové pandemie analytici očekávali, že ceny nemovitostí začnou klesat. Nestalo se tak, i nadále ceny rostly, i když o něco pozvolněji.

Rok 2020 v celkovém součtu překonal i rekordní roky 2016 a 2017, lidé si od bank neváhali půjčovat stále vyšší částky. Jak to bude dál?

Banky zůstanou ve střehu i nadále

Ekonomická nejistota přiměla banky opatrně posuzovat příjmy žadatele o hypotéku, začaly také řešit, v jakém oboru je zaměstnán. Jak říká Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz:

„Úvěr na bydlení dnes nezískají lidé pracující například v cestovním ruchu, pohostinství, kultuře či volnočasových aktivitách. Jejich šance na získání hypotéky se zvýší až v okamžiku dostatečného proočkování populace a při výrazném zlepšení epidemiologické situace.“

Víte, že v letošním roce lze očekávat postupné zdražení hypoték? Podle listopadové prognózy České národní banky poklesl hrubý domácí produkt meziročně o 7,2 procenta, ekonomika výrazně zpomalila, pozvolna roste také nezaměstnanost. To všechno se do vývoje na hypotečním trhu musí zákonitě promítnout.

K získání vlastní nemovitosti budete potřebovat vyšší úspory

Banky stále poskytují hypotéky až do výše 90 procent hodnoty zastavované nemovitosti, nejčastěji jde o 80% hypotéky. Zbývající procenta musí kupující zaplatit z vlastní kapsy.

Jenže banky zastavované nemovitosti, které jim slouží jako záruka pro nesplácení úvěru, stále ohodnocují na nižší částky, než jaká je jejich hodnota, žadatel tak sáhne hlouběji do kapsy. Co to znamená v praxi?

Zatímco dřív by u nemovitosti v hodnotě 4 milionů a 80procentní hypotéky činilo zbývajících 20 % částku 800 tisíc korun, dneska se může stát, že banka nemovitost ohodnotí jen na 3,6 milionu a zbývající částka naroste o dalších 320 tisíc.

Náš tip na závěr: Chcete získat výhodnou hypotéku i při nižším odhadu hodnoty nemovitosti? Obraťte se na zkušené hypoteční specialisty, kteří vám na základě vlastních bohatých zkušeností pomohou vybrat nejvhodnější banku a provedou vás celým procesem kolem sjednání hypotéky.

Comments are closed.