Zapomeňte na stejnou podlahu ve všech místnostech! 

Každá místnost má svá specifika. A k nim bychom měli přihlédnout i při výběru podlahy. Zkrátka ke každému prostoru přistupovat individuálně a vybrat mu krytinu šitou na míru.

Podlahová krytina je dominantou každé místnosti. Estetické hledisko však není jediným parametrem, jímž byste se při výběru měli řídit. Důležitá je je její funkčnost, odolnost a nároky na údržbu. Chcete přeci, aby vám podlaha dobře a dlouho sloužila, nebo ne?

Podlaha do obýváku

V obýváku relaxujeme a hostíme návštěvy. A tomu by měla odpovídat i jeho podlahová krytina. Reprezentativní a hřejivá. Proto se vyhýbejte všem chladivým materiálům, jako jsou kámen a dlažba. Pokud pod ní nebudete mít nainstalované podlahové topení. Vhodné naopak je dřevo, laminát i korek. Bránit se však nemusíte ani kvalitnímu vinylu. A samozřejmě luxusnímu koberci.

Podlaha do ložnice

Ložnice primárně slouží odpočinku. Ani zde by nás tedy nemělo studit od nohou. Ale také bychom se měli postarat o to, aby se nám v ní dobře dýchalo. Ideálně eliminací prachu a roztočů. Z tohoto hlediska je vhodný například antialergický koberec. Bosé nohy spuštěné ráno z postele zahřeje a k tomu v kombinaci s vhodnými lůžkovinami i vytvoří zdravé prostředí.

Podlaha do dětského pokoje

Do dětského pokoje podlahu vybírejte s přihlédnutím k věku dítěte, jež ho obývá. Malé děti si například rády hrají na zemi, což na podlahovou krytinu v závislosti na typu jejich činnosti klade nemalé nároky. Spolu s hřejivostí a případnými antialergickými vlastnostmi při výběru podlahové krytiny proto hleďte i na nároky na její údržbu. Temperám, voskovkám a rozlitým omáčkám každý materiál neodolá. Řešením pak je podlaha, jejíž části lze snadno vyměnit. Popřípadě koberec s úpravou Easy clean. Ta odstraní nečistoty, aniž by poškodila vlákna koberce. Doporučit také lze koberec se speciální úpravou, která zamezuje vsáknutí tekutin.

Podlaha do koupelny a na toaletu

Podlaha do koupelny musí odolat vlhkosti a také bychom na ní neměli uklouznout. Vhodné proto je protiskluzová dlažba, ale i vinyl, některé druhy linolea a korku.

Podlaha do předsíně

Předsíň je první místností v domě, a tedy jakousi vizitkou majitele. Při výběru podlahy však myslete spíše na její funkčnost. Podlaha do předsíně musí být odolná vůči mechanickému poškození, nenáročná na údržbu a opět ideálně protiskluzová. Vhodná je dlažba, kámen, linoleum, vinyl i litá podlaha.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *