Metalické barvy a obklady jsou hitem – musí se to s nimi ale trochu umět

Už je za námi éra návratu k bílým interiérům, přesněji k bílým zdem. Opět experimentujeme. Naštěstí už ne s všemožnými odstíny meruňkové, ale pouštíme se do mnohem větších experimentů. Třeba s metalickými barvami.

Metalické barvy jsou velice oblíbené a láska k nim začíná již při našich různých DIY aktivitách, třeba při tvoření s dětmi. V metalických odstínech dnes koupíte vše – pastelky, fixy, temperové barvy i vodovky, kartony a papíry, pěnové materiály typu moosgummi i různé látky a umělé kůže. Metalické barvy milují děti a líbí se i nám, dospělým. Přestáváme se jich bát a troufáme si je použít i v interiéru.

Metalická doba je tady

Obchodníci s interiérovými barvami dnes shodně uvádí, že po metalických interiérových barvách, ale též po metalických obkladech, je velká poptávka. Dříve se o ně zajímali jenom přímo interiéroví designéři. Dnes si na ně troufne i běžný spotřebitel, který chce zvelebit své bydlení při menší i větší rekonstrukci.

Metalický efekt nedá interiéru jenom zlatá barva

Podle aktuálních trendů je sice hitem především zlatá, té se však bojíme. Umí jakoukoliv naši snahu o vylepšení a zatraktivnění proměnit na kýč. Pravdou je, že tam, kde potřebujeme interiér prosvětlit, je zlatá velice dobrou volbou a má hned dvojí efekt – nabídne luxusní vzhled a světlo. Mnohem snadněji se však pracuje s barvami tmavšími v metalických barvách. Ne pro každého jsou totiž líbivé dnes architekty tak oblíbené imitace betonu. Ne každý si troufá na černé, křídou popsatelné zdi, případně na extra tmavé barvy. Metalické barvy jsou pro mnohé z nás přijatelnější a dokonce extrémně atraktivní.

Velice důležité je dát si pozor na to, kolik metalické barvy interiér snese

Rozhodně to není o tom, namalovat všechny zdi včetně stropu metalickou barvou. V malých interiérech patří pouze na menší plochy, na jednu zeď, kde třeba metalický efekt povýší ten stejný odstín použitý na jiných plochách interiéru. Ve větším lze v interiéru s metalickými barvami pracovat, pouze pokud máme interiér otevřený, loftového typu.

Podobné je to v koupelnách a na místech, kde chceme využít efekt metalické keramiky, tedy metalických obkladů. Pozor opět na míru, tedy na množství. Jakmile vhodnou míru překročíme, může začít vaše koupelna působit jako kovová krabice.

Kam s metalickou zdí?

Obecně se metalické barvy hodí do různých industriálních, eklektických i boho interiérů, které jsou dnes takzvaně chic a právě metalické obklady a zdi dělají tento interiér kompaktním a stylovým. Avšak nebojte se jít s metalickými barvami ani do minimalistických interiérů, nebo do těch romantických, kde si hrajeme s decentně (ne rustikálně ani historicky) frézovanými dřevěnými prvky. Nepatří však na české chalupy, to rozhodně ne!

Jaký nábytek k metalickými barvami oživenému interiéru?

Tady budete muset hodně zapracovat. Metalický nábytek se k metalickým zdím nehodí. Může však být lesklý i matný. Pokud jde o volbu dřeva, rozhodně se vyhněte pouze umělým dekorům typu dnes tak oblíbeného dub sonoma a podobným. Pravé dřevo by mělo být spíše z tvrdých matných dřevin, tedy žádný smrk, borovice ev. modřín, ale nejlépe dub či akát. Nebo použijte nábytek z cizokrajných dřevin. Dobrým řešením je postaršený masivní nábytek, ale též třeba nábytek kovový v industriálním stylu. Tady se můžete pustit i vy do jeho restaurování zcela svépomocí. Vystačíte si s černou kovářskou barvou. Ale tu už nepatinujte. Její mírné grafitové odlesky se nepoperou ani s metalickými barvami zdí. Právě naopak. Budou se skvěle doplňovat.

Comments are closed.