Jak předejít rosení oken?

Trápí vás zarosená okna? Poradíme vám, co udělat pro to, abyste se tohoto jevu zbavili.

Dobrou zprávou je, že rosení oken není známkou jejich snížené kvality. Jedná se totiž o přirozený fenomén. Vezměte si, co se stane, když vyndáte vychlazené šampaňské z chladničky? Orosí se. A stejně se za určitých okolností orosí i okna.

Proč se okna rosí?

Primární příčinou zarosených oken je nadměrná kondenzace vodních par. Proto se se zarosenými okny nejčastěji setkáváme v koupelnách a kuchyních (při, koupeli, vaření atd). Důvodem je, že jakmile vlhkost vzduchu v místnosti dosáhne určité hodnoty, začne se vlhkost usazovat na nejchladnějších plochách. Na nich se srazí a přemění v drobné kapičky vody. Čím více vlhkosti v místnosti, tím tedy i intenzívnější zarosení.

Vnitřní rosení

Okna se však mohou rosit zevnitř i zvenčí. Za vnitřním rosením většinou stojí páry, sušení prádla v místnosti, koupání a sprchování, akvária, terária, nedostatečné větrání, zalévání květin, ale i nadměrný počet lidí v místnosti, kteří vlhkost vzduchu zvyšují svým vydechováním. Zarosení však mohou způsobovat i nedostatečně těsnící okna, například v oblasti styku rámu a křídla, popřípadě při spodní vodorovné straně zasklení.

Vnější rosení

Okna se však mohou rosit zvenku. I v tomto případě je příčinou vlhkost a konzistence venkovního vzduchu. Okna se zvenku orosí, když teplota vnější strany oken bude nižší než teplota vzduchu venkovního. K tomuto jevu často dochází při svítání.

Jak se zarosených oken zbavit?

Vnějšího rosení se zbavíte větráním v kombinaci s udržováním správné vlhkosti v místnosti. V zimě by se vlhkost v bytě měla pohybovat mezi 45 až 60 %. K tomu správně a pravidelně větrejte, v zimě však ne na mikroventilaci, a v místnosti nesušte prádlo. Pokud jsou na vině nedostatečně těsnící okna, zaměřte se na jejich utěsnění. Obecně se dá říci, že čím lépe bude vaše okno izolovat a těsnit, tím méně se vám bude rosit. Vyzkoušet můžete některý z přípravků proti rosení oken.

Comments are closed.