Nevíte, jaká matrace je pro vás nejlepší? My ano!

Špatně spíte? Budíte se s bolavými zády? Je vaše matrace proleželá, příliš měkká, nebo naopak tvrdá? V tom případě je zralá na výměnu!

Matraci bychom měli měnit každých 10 až 12 let. Tato doba ovšem může být kratší i delší, záleží na tom, jakou péči matraci věnujeme. Její životnost obecně ovlivňuje její kvalita (čím kvalitnější produkt si pořídíme, tím déle nám vydrží), naše hmotnost (čím více vážíme, tím větší zátěži je matrace vystavována), množství potu, jež v noci odvádíme a který se do ní chtě nechtě dostane, a v neposlední řadě i péče, již jí věnujeme. Ale to je téma na samostatný článek. My se spíše zaměříme na to, do jaké matrace je vhodné investovat.

Zaměřeno na tvrdost

Na trhu se setkáme s obrovským množstvím matrací. Spolu s materiálem je důležitým parametrem při výběru jejich tvrdost udávaná písmenem T (tvrdost), popřípadě H (hardness). Na trhu najdeme matrace pěti tuhostí – velmi měkké (H1), měkké (H2), středně tvrdé (H3), tvrdé (H4) a velmi tvrdéi (H5). Obecně platí, že čím nižší váha uživatele, tím měkčí by měla být. A obráceně.

Co je to ortopedická matrace?

Ty nejtvrdší bývají ortopedické matrace s nosností až do 150 kilogramů. Ty jsou vhodné nejenom pro obézní osoby, ale všechny, kteří například preferují spánek na zádech. Právě tvrdá matrace páteři v této poloze poskytuje tu nejlepší oporu.

Co znamená zdravotní matrace?

Spousta lidí ortopedickou matraci zaměňuje za matraci zdravotní. A nejsou moc daleko od pravdy. Ortopedická je ve své podstatě druhem zdravotní matrace. Stejně jako matrace antibakteriální, antialergická či antidekubitní (pro dlouhodobě ležící pacienty). Ve všech případech se jedná o matrace s nějakým zdravotním efektem.

Ideální matrace je ergonomická!

Nemyslete si, že pro páteř jsou vhodné jen tvrdé matrace. Tak tomu totiž není. Ideální je matrace ergonomická, tedy taková, která se dobře přizpůsobí křivkám vašeho těla. Tou může být matrace pěnová i taštičková, záleží na preferencích a osobních potřebách. Každou matraci je proto vhodné si před koupí vyzkoušet.

Jak poznat vyhovující matraci?

Letmé ulehnutí v obchodě vám toho ale o matraci moc neprozradí. Matraci totiž, jak vám potvrdí každý ortoped, poznáte po minimálně několika týdnech užívání. Některé e-shopy v tomto ohledu umožňují výměnu nevyhovující matrace za jinou. Ideálně za tu vyhovující. Jen ji najít. Tak hodně štěstí.

Comments are closed.