Jak ušetřit na energiích? Zkuste úsporná svítidla a fotovoltaiku

Jak ušetřit za energie? Šetřit. Jiné řešení prostě neexistuje. Jak se říká, všechno zlé je pro něco dobré – rovněž zdražení energií má svou kladnou stránku. Konečně začneme přemýšlet nad tím, jak je využíváme, naučíme se fungovat úsporněji, a tedy ekologičtěji.

Některé principy úspory vás nebudou nic stát. Můžete například zhasínat pokaždé, když odcházíte z místnosti, používat pokličku na hrnce, aby se jídlo rychleji uvařilo, nebo zastavovat vodu ve sprše, když na sebe dáváte sprchový gel či šampon. Teplá voda se musela nějak ohřát, takže ano, i na sprchování spotřebováváte drahé energie, nikoliv pouze vodu.

Pořiďte si modernější svítidla a spotřebiče

Pak jsou tady typy úspor, které na začátku vyžadují nějakou investici, ta se vám ovšem jednoho dne vrátí a pak už budete z dlouhodobého hlediska pouze šetřit. Příkladem jsou třeba světelné zdroje. Pořiďte si úsporné žárovky a zářivky s nízkou spotřebou, a to zejména tam, kde svítíte velmi často.

Podobně jako svítidla je možné koupit i modernější spotřebiče s úspornou energetickou třídou. Opět se vám tenhle krok vyplatí zejména u takových spotřebičů, jež běží stále, jako jsou lednice nebo mrazák.

Vyrábějte si elektřinu sami

V letošním roce ze zjevných důvodů stoupl zájem o fotovoltaické panely. Právě fotovoltaika je také cílem, jak ušetřit na energiích. Počáteční investice je vyšší, ovšem část se vám vrátí formou dotace. V době, kdy šetříme každou korunu, se zdá nelogické nakupovat panely, ve skutečnosti jde ovšem o dobré rozhodnutí. Už od chvíle, kdy vám jsou panely nainstalovány, začínáte být méně závislí na dodavateli energií. Panely si sice můžete objednat z e-shopů i samostatně, ale dost možná nemáte doma vhodné nářadí, a hlavně vám chybí zkušenosti. Lepší je tedy obrátit se na firmu, která vše zařídí za vás.

Takže jakým způsobem se chystáte šetřit vy?

Comments are closed.