Jak na vytápění domu v době energetické krize?

Čím si letos zatopíte? Mnoho Čechů stále váhá, jestli bude čím a za co topit. V našich klimatických podmínkách to však bez topení nejde, a to dokonce ani v energeticky pasivních novostavbách. Čím tedy letos topit a čím raději ne?

vytapeni

Možnosti vytápění rodinného domu se radikálně mění. S energetickou krizí musíme počítat s tím, že některá paliva budou nedostupná – ať již fyzicky nebo finančně. Někdo se rozhoduje, čím bude nakonec vytápět novostavbu, jiní řeší, jak změnit svůj stávající způsob vytápění. Jaké jsou možnosti?

Topení plynem jen pro dobrodruhy

Jak to bude s plynem, neví vlastně nikdo. Jeho cena extrémně vyskočila nahoru. Navíc, jestli nakonec nebude zcela chybět, neví nikdo. Kdo dnes topí plynem, měl by se rozhodně připravit na možnost, že plyn prostě nebude, ev. bude finančně zcela nedostupným. Rozhodně je dobré zajistit si alternativní formu vytápění, například tuhými palivy. Což znamená mít připraven vhodný komín a vytápěcí těleso, alespoň lokální s vyšším výkonem. Vždy záleží na dispozici domu.

Topení elektřinou je finančně nedostupné

Elektřina je nejdražší v historii a elektrické kotle, akumulační elektrická kamna i přímotopy, se stávají v podstatě nepoužitelnými. Tedy pokud není váš rodinný rozpočet bezedný. Navíc v případě výpadku dodávek plynu může i přes vysoké ceny elektřiny dojít k obrovskému nárůstu odběru elektřiny a nelze vyloučit ani případný výpadek dodávek. Opět je ideální mít jako pojistku topení na tuhá paliva.

Zvažte tepelné čerpadlo

Tepelná čerpadla jsou dnes jednoznačně nejmodernější a nejekologičtější formou vytápění domácností. Bohužel jsou částečně závislá na dodávce elektřiny. Tarify jsou však u tepelných čerpadel zvýhodněné a odběr není příliš vysoký. Nevýhodou je větší pořizovací cena. Avšak při extrémně rostoucích cenách jiných energií se návratnost investice zkracuje. Tepelné čerpadlo je ideální formou vytápění. Existuje několik systémů: voda/voda, vzduch/vzduch, vzduch/voda a země/voda. Řešení se tak najde určitě pro každého. Tepelným čerpadlem lze řešit vytápění u novostavby, ale i u stávajících nemovitostí, včetně těch starších. Pro vytápění rodinných domů je ideální volbou.

Tuhá paliva

Čím topit, když je nejhůř? Snad nejsnazší a nejrychlejší změnu nám nabízí přechod na tuhá paliva. Vhodný komín má většina domů, dokonce v nich obvykle nechybí ani krbová vložka, kamna či dokonce kotel na tuhá paliva. V moderní době, kdy dům opouštíme na celý den a doma nemá kdo přiložit, nemusí být klasické topení dřevem, případně uhlím, praktické. Volbou jsou kotle s automatickými zásobníky, či kamna a kotle na pelety s automatickými zásobníky. Tohle palivo je sice o něco dražší, nabízí však komfort srovnatelný třeba s topením plynem a s elektřinou.

Comments are closed.