Tipy, jak se zbavit mravenců ve vaší domácnosti

Mravenci a další hmyzí návštěvníci nikoho doma nepotěší. Jak s nimi ale účinně bojovat? Většinou je to běh na dlouhou trať. Obvykle se k nám do domovů mravenci nastěhují koncem jara, kdy už je venku teplo a mravenci shánějí další vhodná „bydliště“ pro svoje kolonie. Nejhůře se mravenců budete zbavovat v panelákových domech. Tam totiž jejich kolonie většinou bývá rozrostlá a nebývá tedy snadné je vypudit.

Přesto existuje množství tipů, jak se jich co nejrychleji zbavit. Nejlépe uděláte, ztížíte-li jim podmínky přímo ve vašem bytě, a ten se pak mravencům pro usazení kolonie nebude líbit.

Než použijeme chemii, abychom se mravenců zbavili, stojí za to vyzkoušet i čistě přírodní prostředky, které nebudou škodit vám, vašim dětem, ani mazlíčkům. V první řadě je ale na pořadu vhodná prevence. Běžnou prevencí, jak si mravence pokud možno domů vůbec nenalákat, je například časté vynášení odpadkového koše. Dále se doporučuje ucpat všechny mezery ve zdech, podlahách, kolem lišt a trubek, aby se k vám mravenci vůbec nedostali. Nenechávat žádné drobky ani kapky vody na lince.

Přírodní prostředky fungují

Z přírodních prostředků zabírají na mravence aromatické bylinky, ke kterým se dobrovolně nepřiblíží, protože jim nevoní. Skvěle tak poslouží bazalka, máta, levandule, a hlavně hřebíček. Hřebíček vám pomůže také proti komárům a jiným hmyzím škůdcům, protože jeho vůni přímo nenávidí. Sušené bylinky můžete rozházet na linku i za ni, do rohů, na parapet k oknu, kudy se mravenci nejčastěji do bytu dostávají. Dobře zabírá i koření pálivá paprika nebo kypřící prášek, který mravencům nechutná a lepí se jim na nohy. Můžete také potírat linku octovou vodou, díky které se jí mravenci rádi obloukem vyhnou. A pokud se bojíte, že váš byt nasákne kyselým aroma, můžete být v klidu, ocet totiž rychle vyčichne.

Když je potřeba nasadit těžší kalibr

Často také proti mravencům a jiným hmyzím návštěvníkům lidé používají BORAX. Jde o silně alkalickou přírodní minerální sůl, která se rozsype na místa, kudy mravenci běžně pochodují. Za zmínku však jistě stojí, že je toxický, a proto dejte pozor na své děti a domácí mazlíčky.

Pokud se rozhodnete táhnout do boje proti mravencům jinou než přírodní a šetrnou cestou, v drogeriích seženete velké množství návnad v podobě prášků a gelů, které mravence otráví.

Máte taky problém s mravenci? Osvědčil se vám nějaký výše uvedený prostředek v boji s nimi? A dáváte spíš přednost přírodním odpuzovačům nebo chemickým přípravkům?

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *