Na co nezapomenout při pojištění domácnosti?

Pojištění domácnosti není povinné, ale jde určitě o rozumnou volbu. Asi každou domácnost potká jednou za čas nějaká ta pohroma, která může výrazně nabourat rodinný rozpočet. Díky pojištění domácnosti vás finančně neohrozí a navíc nabídne pomocnou ruku v podobě nejrůznějších asistenčních služeb.

Srovnávejte

Než si pořídíte pojištění domácnosti, zkuste si jednotlivé produkty pojišťoven srovnat na jednom místě. Nemusíte procházet webové stránky pojišťoven jednu po druhé, ale můžete srovnání pojištění domácnosti vyzkoušet na stránkách www.kalkulator.cz. Zde stačí zadat do kalkulačky několik údajů o vaší domácnosti, vybrat si můžete i z doplňkových připojištění, jako například pojištění odpovědnosti, domácího mazlíčka, garáže či kola. Po odeslání údajů se vám ozve pojišťovací specialista, který s vámi projde veškerou nabídku a připraví to nejvýhodnější pojištění právě pro vás.

Prozkoumejte rozsah pojištění

Při sjednávání pojištění si vybíráte z rizik, které vaší domácnosti nejčastěji hrozí. Tehdy je třeba přihlédnout k vaší lokalitě a možných hrozbám. Pokud například bydlíte v bytovém domě, kde se pohybuje mnoho lidí, často se nezamykají vchodové dveře, jistě je dobré sjednat také pojištění proti vandalismu, nebo odcizení.

Aktualizujte smlouvu a uvádějte správnou hodnotu vybavení

Pojištění domácnosti zahrnuje pojištění vybavení bytu, u kterého je třeba zadat jeho co nejvíce přesnou hodnotu. Hodnota pojištěného majetku ovlivňuje cenu pojištění, ale určitě se nevyplácí majetek zbytečně podcenit. V takovém případě by vám pojišťovna totiž nevyplatila částku, kterou budete potřebovat na pořízení nového vybavení, nebo na jeho opravu. Pokud si pořizujete nové vybavení, smlouvy na pojištění domácnosti pravidelně aktualizujte. Měli byste tak činit zhruba jednou za dva až tři roky, případně tehdy, když domácnost výrazně zmodernizujete.

Investujte do zabezpečení

Pokud si pojišťujete domácnost proti odcizení a vandalismu, může vám pojištění zlevnit pořízení zabezpečovacího zařízení. To se dnes prodává za velmi zajímavé částky, díky technologii Internetu věci ho lze ovládat na dálku a vy budete mít jednak levnější pojištění, dále pak o starost méně, pokud odcházíte z domu. A v případě krádeže získáte pro policii velmi důležité stopy.

Pořiďte si také pojištění civilní odpovědnosti

Díky pojištění civilní odpovědnosti budete chráněni před tím, pokud byste vy způsobili nějakou škodu vašemu okolí. Typickým příkladem je voda, která bude unikat z prasklého potrubí, nebo nedovřeného kohoutku. Ta může napáchat u vašich sousedů o patro níž obrovské škody, za které byste zaplatili desetitisíce. Pokud si sjednáte toto pojištění, o úhradu škod se postará pojišťovna.

Prozkoumejte asistenční služby

Pojištění domácnosti nenabízí pouze krytí škod v případě havárie, či jiné nouzové situace, ale v takové chvíli vám umožní sjednat i pomoc. Každá pojišťovna má svoji krizovou asistenční linku, kam je možné se kdykoliv obrátit. Pomohou vám v nejrůznějších případech, při zabouchnutí klíčů, rozbití okna, rozbité pračce, prasklé vodovodní trubce, rojení včel a vos, či výskytu hlodavců. Proto je dobré se s asistenčními službami včas seznámit a vědět, kam v případě nouze zavolat.

Autor: Michaela Kadlecová

Comments are closed.