Tipy na zazimování chalupy

Využíváte svoji chalupu jen přes léto? Pokud ano, asi víte, že nechat ji během zimních měsíců jen tak živořit není nejlepší nápad. Při prvním jarním příjezdu byste se mohli pěkně divit. Jak se tedy o svoji chalupu před zimou postarat?

Největší problém je voda. Kde to jde, vypusťte ji

Největším nepřítelem zimy a mrazu je voda. Za každou cenu se musíte snažit zabránit jejímu zamrznutí. Jinak vám hrozí popraskané potrubí, zničené čerpadlo, bojler či záchod. Vše, co jde, vypusťte. Pozor však, některé nádoby mají bez vody sklony snadno korodovat, proto se u nich vyplatí nasypat do nich sůl či nalít nemrznoucí směs. Třetí možnost, jak zabránit přeměně vody na led, představují topné kabely, jimiž omotáte potrubí a příslušné nádoby s vodou. Ty jsou však tím nejdražším řešením.

Nezapomeňte ani na vodoměr, který ideálně zaizolujte, například polystyrenem. Vylijte také vodu z barelů či jiných nádob, zachytávajících dešťovou vodu. Nechcete, aby vám přetekly a voda všude kolem zmrzla.

Pozor na zkrat

Jestli nechcete řešit následky zkratu, vypněte všechny pojistky. Spotřebiče na elektřinu odpojte ze zásuvek. Pozor si dejte v případě, kdy máte výše zmíněné topné kabely. Ty přeci jen elektřinu vyžadují, pojistky pro ně tak nechce aktivní.

Velikým nepřítelem nevětrané chalupy je vlhkost a plíseň, které mohou způsobit rychlé změny teplot. Pokud možno, odtáhněte nábytek od stěn. Dvířka od skříněk nechte otevřená, stejně jako šuplíky. Ideální by bylo také smotat koberce.

Jídlo a oblečení ochraňte před moli a hlodavci

Veškeré jídlo a nápoje odvezte pryč. Pokud se rozhodnete na chalupě nechat alespoň ty trvanlivé, utěsněte je do pevně uzavíratelných nádob. Zabráníte tím nechtěné návštěvě brouků, hlodavců a molů. Lednici, mrazák a další místa, kde jste skladovali potraviny, umyjte a dokonale vysušte.

Ze stejného důvodu, tedy kvůli molům a jiným parazitům ukliďte i veškeré oblečení a peřiny. Jestli je nechcete odvážet s sebou do města, alespoň je uzavřete do vakuových pytlů, případně k nim alespoň umístěte přípravky proti zmiňované havěti.

Nezatéká vám střechou?

Pokud se přesuneme ven, vyčistěte všechny okapy od listí a jiného nepořádku a zkontrolujte, že ani střechou, ani nikudy jinudy do chalupy nezatéká. O zahradě a její údržbě bychom mohli psát celý článek. Ve zkratce si však řekněme, že byste měli alespoň posekat, shrabat listí a podle jejích návodů zazimovat veškerou techniku, kterou na chalupě máte.

Poslední, nikoliv však nejméně důležitou kapitolou je bezpečnost chalupy a ochrana proti případným zlodějům. Tu nepodceňujte, během několika málo týdnů je na chatě snadno vidět, že ji nikdo pravidelně neobývá. Okna tak zajistěte okenicemi, ke dveřím pak zvolte nejbezpečnější možný systém, jaký můžete. Zvažte pořízení alarmu, pohybového čidla či kamerového systému. Máte-li v okolí nějakého souseda, který zde bydlí přes zimu, poproste ho, aby se vám na chalupu čas od času podíval. A udělat si jeden, dva nebo tři výlety přes zimu s cílem například odházet sníh od chalupy, to také není na škodu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *