Rakouská dálniční známka: Kde ji zakoupit a kde ji potřebujete?

Blíží se letní prázdniny a mnoho z nás plánuje dovolenou v zahraničí. Ať už se chystáte na výlet do rakouských Alp, k nádherným jezerům nebo projíždíte Rakouskem na cestě do jižních destinací, budete potřebovat Rakouskou dálniční známku. Tento článek vám poskytne všechny potřebné informace o rakouských dálničních známkách, jejich cenách, možnostech nákupu a povinných úsecích.

Kde zakoupit rakouskou dálniční známku?

Zakoupit rakouskou dálniční známku je dnes velmi snadné. Existuje několik možností, jak si ji pořídit:

  1. Online nákup: Nejjednodušší a nejpohodlnější způsob je zakoupení rakouské dálniční známky online přes webový portál https://atvignette.at/cs/. Tento portál je dostupný i v češtině a umožňuje nákup elektronické dálniční známky pro různá období – od jednodenní, desetidenní, dvouměsíční až po roční známku. Elektronická známka je vázána na registrační značku vašeho vozidla, což eliminuje potřebu fyzicky známku lepit na sklo.
  2. Čerpací stanice: Pokud dáváte přednost tradičnějšímu způsobu, můžete si známku zakoupit na většině rakouských čerpacích stanic. Rakouskou dálniční známku nabízí i některé české příhraniční čerpací stanice. Doporučuje se zakoupit známku ještě před vjezdem na rakouské dálnice, aby nedošlo k nepříjemnostem.
  3. Trafiky: Známky jsou dostupné také v některých trafikách v příhraničních oblastech.

Kde je rakouská dálniční známka potřeba?

Rakouská dálniční známka je povinná pro všechna motorová vozidla do 3,5 tuny na rakouských dálnicích a rychlostních silnicích. Platné známky musí být na těchto komunikacích vždy. Pokud cestujete například na 14denní dovolenou, můžete si zakoupit buď dvě desetidenní známky, nebo jednu dvouměsíční známku, záleží na vašich potřebách.

Známka musí být umístěna na viditelném místě na čelním skle vašeho vozidla. Pro motocykly je známka nalepena na viditelném místě motocyklu, jako je nádrž nebo přední vidlice.

Dálniční známku budete potřebovat v těchto úsecích Rakouska:

  • Dálnice A 9 Pyhrn mezi sjezdem Spital/Pyhrn a Ardning (tunel Bosruck) a mezi sjezdem St. Michael a Übelbach (tunel Gleinalm).
  • Dálnice A 10 Tauern mezi sjezdem Flachau a Rennweg (tunely Tauern a Katschberg).
  • Dálnice A 11 Karavanky mezi sjezdem St. Jakob im Rosental a státní hranicí v tunelu Karavanky.
  • Dálnice A 13 Brenner: celá dálnice A 13 je zpoplatněna mýtem.
  • Silnice S 16 Arlberská mezi sjezdem St. Anton am Arlberg a Langen am Arlberg.

Dálniční známka Rakousko cena

Ceny dálniční známky Rakousko se liší podle doby platnosti a typu vozidla. Pro rok 2024 jsou ceny následující:

  • 1Denní známka: EUR 15.60
  • 10Denní známka: EUR 18.50
  • 2Měsíční známka: EUR 39.90
  • Roční známka: EUR 111.40

Dodatečné mýtné v rakouských tunelech

Kromě standardní dálniční známky Rakousko je na některých úsecích vybíráno dodatečné mýtné. Týká se to především průjezdu dlouhými tunely a horskými průsmyky. Mýtné lze zaplatit přímo na místě nebo předem online, což může ušetřit čas při průjezdu mýtnými branami.

Výjimky a speciální případy

U vozidel nad 3,5 tuny je mýtné vybíráno prostřednictvím palubní jednotky GO Box. České průkazy ZTP a ZTP/P nejsou v Rakousku uznávány pro osvobození od dálničních poplatků.

Závěr

Rakouská dálniční známka online Vám zajistí pohodlné a snadné cestování po rakouských dálnicích. Nezapomeňte také na dodatečné mýtné v tunelových úsecích a na povinnou výbavu vašeho vozidla, aby vaše cesta proběhla bez problémů a pokut.

Comments are closed.