Jaké rozměry má ideální garáž?

Pokud máte v plánu vybudovat ke svému rodinnému domu i garáž, předem si promyslete její velikost. Existuje legislativní norma, která udává minimální rozměry pro stavbu garáže – bude vám však taková plocha stačit?

Minimální velikost garáže udává norma

Garáž by měla primárně fungovat jako přístřešek pro vaše vozidlo. Ochráníte jej tak před rozmary počasí i nenechavýma rukama zlodějů. Ještě lepší zabezpečení vám pak poskytne kvalitní havarijní pojištění, které vám uhradí případné škody na vašem plechovém miláčkovi způsobené cizími osobami i vaší vinou. Jaké však zvolit rozměry, pokud plánujete garáž pouze pro automobil?

Velikost garáže by měla odpovídat rozměrům vozidla s připočítaným minimálním manipulačním prostorem okolo (dle normy ČSN 73 6058). Před vozem tak musíte nechat místo 20 cm, u zavazadlového prostoru 80 cm, ze strany u řidiče 60 cm a ze strany spolujezdce 20 cm. V takové minigaráži sice zvládnete zaparkovat auto, nic dalšího se tam však už nevejde. Také vystupování z útrob vozu či vyskládání kufru by považovali za pohodlné snad jen hadí ženy.

Garážový prostor raději trochu naddimenzujte

Pro pohodlné zaparkování i manipulaci okolo vozu se doporučuje dvakrát znásobit šířku vozu a podle ní určit minimální šířku garáže (pro auto s dvoumetrovou šířkou u zrcátek by šířka garáže měla být alespoň 4 metry). Délku stavby pak natáhněte cca o metr více, než kolik naměříte délku vozidla. Nezapomeňte ani na vyšší strop, aby se vám pohodlně otevíraly dveře do zavazadlového prostoru. Minimální výška garáže je normou stanovena na 2,1 metru, lépe je však přidat ještě minimálně 20 cm.

Prostor zvětšete podle plánovaného účelu

Pokud zamýšlíte využívat garážový prostor i jako sezónní sklad oblečení, lyží či jízdních kol, pro uskladnění příslušenství k autu nebo jako dílničku, počítejte s dalšími metry prostoru navíc. Jeden ze stavitelských Murphyho zákonů říká, že ideální garáž je vždy o metr větší než ta, kterou máte. Stejně tak vyberte raději širší garážová vrata – vaše další auto by mohlo být větší a každodenní manévrování či nedejbože odřené plechy by vás mohly stát mnoho nervů. Postavte si raději rovnou napoprvé dostatečně velký prostor nejen pro vozidlo, ale i pro všechny další věci a činnosti, které v garáži plánujete.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *